XV. Magyar Biodiverzitás Napok, Hajós

DSC 2172A XV. Magyar Biodiverzitás Napok alkalmából Hajós városában és környékén mérték fel egyesületünk tagjai és szakértői a helyi biológiai sokféleség állapotát.

A kétszer 24 órán keresztül tartó felmérés 2016. június 3-5.-ig számos előzetes egyeztetés által jött létre a helyi önkormányzattal, iskolával, kisebbségi önkormányzattal és hagyományőrzőkkel, helyi vállalkozókkal, valamint a Kiskunsági Nemzeti Parkkal. A rendezvény kiemelkedő példája a helyi együttműködésnek, egy nemes cél, a biológiai sokféleség megismertetése és megőrzése érdekében. Nemcsak a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság tagjai – akik már több szervezetből ( így pl. múzeumokból, kutatóközpontokból stb. érkeznek) – vettek részt a kutatásban, hanem helyi lakosok és érdeklődők, iskolások, tanulók, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai, külföldi egyetemisták, akik egyúttal meg is ismerhették e hely természeti értékeit. Egy terület biodiverzitásának, azaz biológiai sokféleségnek felmérése, fontos alapja a természetvédelmi munkának. A rendezvény egyedi abból a szempontból is, hogy alkalmat teremt arra, hogy egy területen, egy időben nagyon sokféle szakterület képviselője dolgozzon együtt.

Fő eredménye a rendezvénynek: a biológiai sokféleség értékének sokszínű és hatékony átadása a helyi érdeklődőknek, ezzel településük és öntudatuk felértékelése egyaránt. A XV. Magyar Biodiverzitás Napok eredményei számokban: kétszer 24 óra kutatás, gyűjtés, több mint 50 kutató-szakértő, több mint 1850 fellistázott faj (növény, állat, gomba), több mint 20 bevont fiatal, egyetemista, valamint tanáraik, számos helyi lakos és érdeklődő; a nyert adatok felhasználása a Kiskunsági Nemzeti Park, a helyi önkormányzat, az  iskola és a helyi hagyományőrzők által, a helyi természeti Értéktár gyarapítása, alapadatok megvalósítandó tervekhez (pl. tanösvény).

Az eseményhez tartozó galériánkat az alábbi linken tekinthetik meg:

http://www.biodiverzitasnap.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=215&Itemid=255

XV. Magyar Biodiverzitás Napok, Hajós
Scroll to top