Projektek/Események

A 2024-es év első híre a kaszáspókokat érinti:

A 2023-as, noszvaji Biodiverzitás Napok során kaszáspókok (az igazi pókok rokonai) közül egy igazi érdekesség, a Holoscotelomon jacqueti (Corti, 1905) is előkerült, amely a Laniatores alrend egyetlen képviselője Magyarországon. A hazánkban élő többi, összesen több mint 30 kaszáspók-faj az Eupnoi és Dyspnoi alrendekbe tartozik. Bár a Laniatores a legfajgazdagabb kaszáspók alrend, legnagyobb diverzitásukat a trópusokon, szubtrópusokon érik el, így Közép-Európában ritkaságszámba megy az előfordulásuk.

Jellemző rájuk, hogy testük erősen szklerotizált, gyakran tüskézett, illetve tapogatólábaik erőteljes, tüskézett fogólábbá módosultak, részben ennek is köszönhetően a saját mérettartományukban és az alatt igazán félelmetes ragadozónak számítanak. A H. jacqueti ezen alrend egy dél-kelet-európai, kárpáti elterjedésű faja, amelyet hazánkból először 1998-ban sikerült kimutatni, a Mátrából, Mátraháza közeléből, majd később a Bükkből, Répáshuta térségéből. Ennek a néhány milliméter nagyságú, borostyánsárga színű kaszáspóknak ezidáig nem volt adata a Bükk-hegység déli részéről. Vizsgálataink során a Noszvaj község melletti tölgyerdőből összesen 6 példány került elő, a Kánya-patak és Attila-kút közeléből, avarrostálás során.

A faj későbbi előkerülése valószínűsíthető a Mátra és a Bükk további területein is. Jelenléte ezekben a hegységekben szoros állatföldrajzi kapcsolatra utal a Kárpátokkal.

Novák János
biológus

Fényképek: Putz Dávid

SEH – 2023 szeptember 4.-8.
Springfield Campus, University of Wolverhampton, United Kingdom


A múlt héten zárult kontinensünk legnagyobb herpetológiai fóruma a SEH, azaz az Európai
Herpetológiai Társaság kongresszusa az angliai Wolverhamptonban. Egyesületünk két angol nyelvű
poszterrel is szerepelt rajta, melyek itt alább láthatók és le is tölthetők.


A kongresszusnak sajátos és büszkeségre okot adó tónust adott a rendkívül magas számú
magyar résztvevő. A hazai herpetológia fő csapásirányait ismerve talán nem meglepő, hogy
az előadások és poszterek jelentős része a fokozottan védett rákosi vipera (Vipera ursinii
rakosiensis) köré szerveződött. Még nagyobb örömre ad okot, hogy immár két különösen jól
szervezett munkacsoport is ontja magából a tudományos eredményeket, s ezeket kellőképpen
reprezentálták is Wolverhamptonban.


A nemzetközi kutatási témák között egészen progresszív jellegűek is akadtak. Különösen
érdekes volt a lacertid gyíkoknak a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásának funkcionális
genomikai elemzése. Egészen más stílusú, de nem kevésbé lenyűgöző plenáris előadást
hallhattunk Mark O’Shea-től, a herpetológia egyik nagy doyenjétől életének elmúlt jó pár
évtizede herpetológiai filatelista aktivitásáról.


Kásler Andrea, Lendület kutatócsoportos ökológus és Kovács Tibor,
a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság elnöke a sülysápi hód-béka-tisztított szennyvíz kérdéskört taglaló poszternél
Kovács Tibor Emanuele Miccolis fiatal olasz kutatóval a pilis barna béka poszter előtt

XXIII. Magyar Biodiverzitás Napok NOSZVAJ

2023 június 9-11

Noszvaj környéke rendkívül gazdag különféle élőhely-típusokban. A település fekvésének köszönhetően rétek, erdők, zsombékok, sziklás ormok, sőt ezek különféle formái egyaránt megtalálhatók.

Egyesületünk az évente megrendezésre kerülő felmérést bükkaljai település közvetlen környezetében szervezte meg. Északi határában, Síkfőkút mellett Natura 2000 oltalom alatt gyertyános és tölgyes állományokat, keleten pedig korábban felhagyott, de még be nem cserjésedett legelőket vontunk be a gyűjtési területbe.

A rendezvényen 50-60 kutató és 15-20 diák jelenléte mellett 2×24 óra időtartamban folyik majd növény-, gomba, és állatfajok gyűjtése, megfigyelése és határozása. A meghatározás egyes esetekben hónapokig eltarthat, mivel zárt munkatérben, mikroszkóp segítségével lehet csak elvégezni. Terveink szerint 2023 december 31-ig a véglegesített fajlista el fog készülni, melyet további használatra át fogunk adni a helyben illetékes Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának.
A rendezvényt a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága és Noszvaj Önkormányzata támogatja.

A szombati napon a helyi érdeklődőknek és fiataloknak nyújtunk lehetőséget arra, hogy bekapcsolódjanak a gyűjtésbe és a terepi programokba. A Legyél Te is kutató! programunkban a fiatalok nem csak a kutatási/gyűjtési módszereket ismerhetik meg, hanem az őket körülvevő Természet értékeit és szépségeit.

Rákos-Patak Civil Tudomány projekt
(január 2020 – március 2021)

Budapest XVII. kerületében a Rákos-patak mentén egy ún. közösségi vagy más néven civil tudomány (Citizen Science) projekt indult, amelyet a ZÖLD XVII Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Városfejlesztési Egyesülettel együttműködve valósítunk meg.

civil társadalmi és tudomány projektek (Citizen Science projektek) egyik ismérve, hogy szervesen bevonják az érintetteket, a döntéshozókat, a lakosságot és érdeklődőket tudományos módszerek alkalmazásába, és ily módon egy széles társadalmi alapot fektetnek le egy-egy megvalósítandó projekt számára. A konkrét helyi projekt feltárja a Rákos-patak ökológiai revitalizációjának lehetőségeit. Továbbá bővíti a lakosság környezeti ismereteit, felkelti érdeklődését a természet adottságaira alapuló megoldások (Nature Based Solutions) iránt. Bővebb információ a projekt egyes lépéseiről, eredményeiről a projekt honlapján található.

Itt a projekt egyik kimondottan érdekes interdiszciplináris részének beszámolóját tesszük közzé.
A Tájesztétika jövőképekben program a művészetek által lépett közösen a helyi érintettekkel egy revitalizált Rákos patak és környéke jövőképe felé.

Scroll to top