In memoriam Pillich Ferenc

Pillich

Egyesületünk 2015. februárban sikeresen zárta az egy évig tartó simontornyai Pillich programját. A neves amatőr entomológus munkásságáról egy tanulmánykötettel emlékeztünk meg. 

 

 

 

A Pillich Ferenc munkásságát méltató programunkról már korábban hírt adtunk honlapunkon. A XX. század első felében élt simontornyai gyógyszerész és autodidakta természetbúvár a hazai zoológia számára maradandó emléket hagyott maga után, mikor 4005 ízeltlábú fajból álló gyűjteményének listáját 1914-ben német nyelven publikálta. Az „Aus der Arthropodenwelt Simontornya’s” ma is megbecsült helyet foglal el a rovarászok könyvespolcán. Száz évvel a mű kiadása után, Egyesületünk centenárium megemlékezést szervezett Pillich Ferenc munkássága tiszteletére. 2014-ben egy éven keresztül mi is gyűjtéseket végeztünk a Tolna megyei kisváros környezetében, majd az év végén eredményeinket egy tanulmánykötetben tettük közzé.

Pillich borító kicsi  borító 001 kicsi

            Tanulmánykötet 1914                                 Tanulmánykötet 2014

Pillich 15 évig tartó kitartó és akkurátus gyűjtésének léptékét ugyan nem tudtuk utolérni, azonban a 2600-at kevéssel meghaladó fajszám jól demonstrálja munkánk komolyságát és szakmai súlyát. A program végrehajtásában 51 fő vett részt, köztük szakértők, nemzeti parki munkatársak, tanárok és diákok egyaránt. A mi kutatásainkkal kibővítve a Simontornya környéki ízeltlábú fajok ismert száma 5426-ra emelkedett. A program zárásaként könyvbemutatót tartottunk a simontornyai vár dísztermében, majd az MTA Rovartani Szakosztályának előadás keretében adtunk hírt a tanulmánykötet megjelenéséről.

Könyv kicsi

Könyvbemutató Simontornyán

A Tanulmánykötet korlátozott számban elérhető az érdeklődők számára. A puhafedeles 1200 Ft-os, a keményfedeles 1500 Ft-os áron. Érdeklődni lehet Kovács Tibornál, az Egyesület elnökénél: gurgulo@gmail.com

In memoriam Pillich Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top