Így láttuk mi!

Az Acsalagi Cserkészraj beszámolója a hansági biodiverzitás napokról.

Nagy várakozással indultunk el Acsalagról ezen a szombati borongós napon. Bősárkányban találkoztunk Katával, aki elvitt minket az erdőbe. Az erdő szélén Viktor és Kata elmagyarázta a lényeges tudnivalókat a gombákról. Ezután Viktor és Csilla vezetésével nekiláttunk gombák után kutatni. Barna azt kérte tőlünk, hogy társaimmal együtt figyeljük a csigákat is. Nem okoztunk neki csalódást, egypár borostyánkő csigát és több másféle csigát gyűjtöttünk.

Egy ideig nem találtunk semmit, de az egyik cserkésztestvérünk úgy vélte talált egy ritka fajt s ezért egy könnyed mozdulattal át akarta ugrani a tócsát, amelyben derékig elmerült. Ugyanis az nem tócsa volt, hanem egy vaddisznócsalád dagonyája. Ráadásul, amiért indult nem is gomba volt, hanem egy gyökérdarab. Gyorsan segítségére siettek-siettünk. A répa és az apó meséhez hasonlóan Csilla húzta Dórit, Csillát húzta Viktor és Dóri kiszabadult. Ez volt a nap egyik fénypontja! Amíg ők átöltöztek mi találtunk egy csomó gombát.

Indultunk ki az erdőből, amikor találkoztunk a „kabócás” tudóssal, aki megmutatta, hogy kell megfogni a kabócát és mik a főbb tudnivalók róla. Siettünk ki, mert nagyon szerettünk volna találkozni az ornitológussal. Sikerült! Mutatott nekünk madárhangot, és távcsövön madarakat. Tovább siettünk, hogy láthassuk, hogyan kell meggyűrűzni a foltos nádiposzátát. Megvizsgálták a korát, a súlyát, szárnyfesztávolságát, nemét, zsírtartalékait.

Ezután jó cserkészhez híven énekszóval átmentünk egy másik erdőbe, de annyira lefoglalt minket a nóta, hogy sikeresen eltévedtünk ezért vissza kellett gyalogolnunk egy kicsit. Miután megtaláltuk a keresett erdőrészt, rengeteg gombát találtunk. Többek között tapló, júdásfüle, parázstapló. Nekem legjobban a júdásfülgomba tetszett, mert érdekes a története. A monda szerint bodzabokorra akasztotta fel magát Júdás, amelyen nő ez a gombaféle, amely nagyon hasonlít egy fülre.Ezután ámentünk a vizes élőhelyre, ahol madarakat figyeltünk meg.

Nagyon tetszett ez a nap! Ilyen kalandban még nem volt részem pedig falusi gyerek vagyok sok állatot és növényt láttam már. Remélem máskor is hívják a cserkészcsapatunkat, ha hasonló programban segíthetünk!

Szeretettel: Burus Bettina, Burus Sára, Kajtár Dóra, Németh Anna, Németh Béla, Szabó Bence Zoltán, Szabó Anna Gizella

Jó Munkát! Jézusért!

Így láttuk mi!
Scroll to top