XI. Biodiverzitás Napok, Cserkút

Kutatócsapatunk dr. Csabai Zoltán (PTE) meghívására idén a Baranya megyei Cserkúton gyűlt össze, hogy felmérje a Pécs központjától csupán 10 km távolságban fekvő, igen változatos élőhelyekkel rendelkező területet.   A Biodiverzitás Napok történetében eddig soha nem látott érdeklődés övezte a cserkúti gyűjtést május 17-19 között. Mindent egybevetve mintegy 90 ember fordult meg a területen, közülük sokan a Pécsi Tudományegyetem diákjai illetve a párhuzamosan futó uniós program (Leonardo illetve Grundtvig) külföldi felnőtt tanulói voltak. A helybéli közösség érdeklődését is jelzi, hogy a péntek esti vacsora előtt Cserkút polgármestere, Jónás József és a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója, Závodszky Szabolcs is beszédet mondott. 

A perm és alsó-triász korú törmelékes kőzetekből felépülő területet főként vastag mohapárnával borított mészkerülő bokorerdők és mészkerülő száraz tölgyesek alkotják, de – ugyan már csak kis mértékben – megtalálhatóak itt a a legeltetés nyomán kialakuló mészkerülő nyílt és száraz sziklagyepek is. A természetes, illetve emberi behatásra kialakult kisebb-nagyobb víztestek változatos növény-, és állatvilágnak adnak otthont. 

  Bár első este zuhogó esőben, aggódó tekintettel fogyasztottuk vacsoránkat, a következő két napon már barátságosabb időjárás fogadta a kutatókat. Az előzetes visszajelzések közül néhány taxonra (futóbogarak, fullánkosok) nézve kiemelkedő eredmények várhatók, melyekről a jövőben folyamatos tájékoztatást fogunk nyújtani.   Örömmel látjuk, hogy mind többen érdeklődnek tevékenyésünk iránt, így most is több kutató tartott ismertetőt az aznapi gyűjtésekből. Dr. Klein Ákosnak, a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány vezetőjének és Angliából érkezett csapatának Dima Bálint tartott ízelítőt gombafelismerésből, illetve egy Grundtvig pályázat nyomán nálunk tartózkodó, különböző országokból jött érdeklődőknek Páll-Gergely Barna tartott érdekes bemutatót a csigafajokból.  

PICT2860
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

  A délután folyamán Németh István vezetésével alkalmunk nyílt megnézni a kb. 500 lakosú kis falu büszkeségét, a freskóiról nevezetes 1270 körül épült római katolikus templomot.

  A rendezvény végén jónéhány kutató jelezte, hogy szeretnének még a nyár vagy az ősz folyamán visszatérni a területre. Remélhetőleg tudunk rá forrást keríteni és erre lehetőséget nyújtani.   Külön köszönetet szeretnénk mondani Csabai Zoltánnak, egyesületi tagtársunknak, aki magára vállalta a szervezés oroszlánrészét, Szakács Évának, aki intézte  szállásainkat és a vacsorát, Németh Istvánnak, aki szabadidejét feláldozva az Árpád-kori templom történetét tárta elénk.   Köszönetet mondunk a helyi támogatóknak, vendéglátóinknak, szállásadóinknak, a pécsi egyetemistáknak és a külföldi érdeklődöknek, hogy segítettek nekünk abban, hogy ismét egy jó hangulatú, eredményes hétvégét tudhatunk magunk mögött.

XI. Biodiverzitás Napok, Cserkút
Scroll to top