Csinos kis parányok

Leptophrys vorax csupasz amobaDr. Török Júlia, az ELTE zoológus munkatársa szemet gyönyörködtető képeket készített a Desedai Biodiverzitás Napokon gyűjtött házas amőbákról. Az alábbiakban kettőt mutatunk be Juli magyarázó szövegével.

A Leptophrys vorax (~ 200 mm) csupasz amőba édesvizekben és nedves talajban él, algákat, baktériumokat, néha nagyobb élőlényeket is fogyaszt. A háromszög alakú képlet a citoplazmájában valószínűleg egy Keratella nevű kerekesféreg maradványa. Az ovális és gömbölyű zöld színű algák különböző zöldmoszatok, míg a sárga, narancssárga „csónakok” kovamoszatok. Mellettük parányi baktériumokat is fogyaszt. A „vorax” fajnév hűen tükrözi ennek Cercozoa törzsbe tartozó amőbának a falánkságát. Főként olyan vizekben él, ahol nagyszámú alga található a víztérben és a fonalas moszatok felszínén járőrözve szerzi meg táplálékát. Sekély, felmelegedő hinaras vizeinkben, így a Deseda-tározóban is megtalálható.

Leptophrys vorax csupasz amoba

A Lecythium hyalinum (~ 40 mm) házas amőba áttetsző szerves anyagból álló házban lakik, csak gazdagon elágazó ujj-szerű állábait nyújtja ki maga köré. Citoplazmájában felül látható a gömbölyű sejtmag, középen a sötét magvacskával. Alatta sárga, függőleges pálca alakú kristályzárványok láthatók – valamilyen szerves vagy szervetlen anyagcsere-termék raktározott formái. Az emésztőűröcskék ezek között és alatt sorakoznak, étlapján baktériumok és parányi algák szerepelnek. Tisztavizű patakok, folyók, tavak lakója, a Deseda-patak befolyójában is él.

Lecythium hyalinum hazas amoba

Csinos kis parányok

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top