EU_logo
 
 
fm logo
 
 
Hajós címer
 
 
Kapos Ternero logo
 
 
KOMETA logo
 
 
FINO FOOD kft
 
 
edf demasz kicsi1
 
 
XVI kerulet logo
 
 
logo
 
 
cimer cserkut
 
 
wildhorse energy
 
 
Drava kavics es beton
 
 
zoldszigetlogo
 
Klimakorlogo 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

gluefungus4 kicsi

A Grundtvig pályázatnak és a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaságnak köszönhetően volt szerencsém Magyari Mátéval és Tamás Ádámmal együtt részt venni a skóciai tanulmányúton, amelynek keretén belül megtekintettük az Európában egyedülállónak számító atlantikus mogyoró-erdőt („Atlantic hazelwood”).

A hazánkban főként száraz tölgyesekben előforduló közönséges mogyoró (Corylus avellana L.), a brit szigetek atlantikus partvidékén állományalkotó fás erdőséget alkot. Az óceáni éghajlatnak köszönhetően ezek a mindösszesen néhány méter magas „fák” mérsékeltövi esőerdőket hoztak létre, amelyek számos endemikus és ritka moha, zuzmó és gomba számára szolgálnak élőhelyül.

gluefungus4 kicsi

A gombák közül igazi különlegességnek számít a Hypocreopsis rhododendri Thaxt. („hazel gloves fungus”), amelynek jellegzetes, emberi ujjakra emlékeztető termőtesteit a rövid terepi látogatás során sajnos nem sikerült megfigyelnünk. Azonban a másik izgalmasnak ígérkező gombafajt, amelyet vendéglátóink „ragasztó-gombaként” („glue-fungus”) emlegettek, több mogyoróágon is megtaláltuk.

Meglepetésemre ez a gomba a hazánkban is előforduló, reszupinátus termőtestet képző Pseudochaete corrugata (Fr.) S.H. He & Y.C. Dai [Hymenochaete corrugata (Fr.) Lév.] volt. Ez az egyébként Európában széles körben elterjedt fehérkorhasztó lignikol faj Skócia ősi mogyorós erdeiben egészen különleges megoldást alkalmaz annak érdekében, hogy kompetíciós előnyt szerezzen más xilofág gombákkal szemben.

Egy speciális légmicéliumot fejleszt, amelynek segítségével a már hifafonalakkal átszőtt faághoz „odaragasztja” a hozzá közel lévő ágat, így lehetővé téve a gomba számára a még „érintetlen” faanyag kolonizálását. Ennek az érdekes gombának, viszont nem csak az öreg ágak elkorhasztásában van szerepe, tekintve, hogy a természetvédelmi szempontból kitüntetett figyelemben részesített, szintén lignikol Hypocreopsis rhododendri Thaxt. vélhetően nem lebontó életmódot folytat, hanem a „ragasztó-gomba” micéliumán élősködik.

gluefungus2

gluefungus3