Az MBKT közgyűlése

Kgy7 kicsi

Február 27.-én a Közép-Európai Egyetemen tartott közgyűlésünkön számolt be Dr. Kovács Tibor, a MBKT elnöke, a 2015-ös év programjairól és pénzügyeiről és vázolta fel a 2016-ra tervezett rendezvényeket és várható fejleményeket. A MBKT új vezetőségi tagra tett szert Kecskés Ferenc személyében, így a vezetőség ismét teljes létszámú.

Kérdésekre és javaslatokra is maradt idő, valamint az ülés után beszélgetésekre is a részben távolról Budapestre eljövő tagokkal.

Sallee Barbara összefoglalója. (A Takács Katalin által készített jegyzőkönyvet itt olvashatja.)

A Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság 2015-ös évét a „sokszínűség” jellemezte, a Társaság diverzifikálta tevékenységét, programjait, bővítette tagjainak számát és partnerkapcsolatait, egyúttal konkrét lépéseket tett a már meglévő profil szélesítése érdekében. A Biodiverzitás Napok mint legfontosabb rendezvények mellett az oktatások és szolgáltatások és a határon túlra történő szakmai és partnerkapcsolati nyitás erősödtek legfőképpen, valamint új lendületet nyert a fiatalok és a közönség a szakmai programokba történő bevonása. Így pl. a nagy érdeklődés mellett megtartott Desedai (Kaposvári) Biodiverzitás Napoknál, ahol az adatgyűjtések mellett a fiatalok, az oktatók és a helyi közönség szélesebb bevonása is nagy szerepet kapott. Itt folytatás is következik, idén a rendezvény a Múzeumok Éjszakájának szerves része lesz. A másik 2015-ben megrendezett Biodiverzitás Napok Derenken, enyhén más profillal és nehezebb körülmények közt, hála jó eredménylistájának (például erős herpetológiai felhozatalának) a legproduktívabb Biodiverzitás Napok közé sorolhatók.

Kgy1 kicsi

A Kiskunsági Nemzeti Park megbízásából történt felmérések, élőhelytérképezések, makrogerinctelenek, kétéltűek kutatásai (Ágasegyháza, Duna mente, Karapancsa) tették ki a Társaság megbízási munkáinak oroszlánrészét. Az Ágasegyházai eredmények az Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében XI. Konferencián is bemutatásra kerültek, ahol Társaságunk támogatóként is fellépett.

Kgy2 kicsi

Hosszabb távú projektjeinkhez tartozik a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közös NBmR program, mely 2001 óta folyik kétéltű- és hüllőmonitorozással, és mely a gödöllői egyetemmel közösen végzett genetikai vizsgálatokat is tartalmaz. Említendő még a 2016-ra is átnyúló Kiserdei oktatási, monitorozási programra elnyert pályázat, melybe sikerült számos fiatal résztvevőt és szakértőt bevonni. Publikációnk sorait a simontornyai felmérés attraktív kiadványa és a, Dr. Papp Viktor vezetőségi tag beszámolója szerint nyomtatás előtt álló soroksári kötet gyarapítja (ebben 200 fajról lesz színes fénykép), valamint a hegymagasi (Kongó rét) felmérések adatainak megjelentetése.

Kgy4 kicsi

2016 már az év elején több projektet hozott az egyesület számára. Egy budai barlangfeltárás és az említett Kiserdei oktatási program folytatása – ahol a pesterzsébeti területen történő emlőskutatás, csapdázás több MBKT-s szakembert is be tudott vonni -, mellett a Tolna megyei szitakötő-adatbázist egy fotópályázat által bővítjük. Az egyes programok és minden, az egyesületet érintő aktuális információ a folyamatosan frissülő és bővülő honlapon és a MBKT nemrég frissen kialakított közösségi oldalain (magyar és angol) is olvashatók. Utóbbiak létrehozatala a hazai és nemzetközi hálózatépítés célját is követi.

Kgy5 kicsi

A 2016-i Biodiverzitás Napokat Hajósra tervezzük, célja a hajósi kaszáló és löszgyep és egy holtágmaradvány feltárása (országos védelem alatt, Natura 2000-es terület). A Desedai tó körüli rendezvény bemutató jellege erősödik 2016-ban a Múzeumok Éjszakáján nappali, esti és éjjeli bemutatók és éjjeli túrák keretében.

A Csömöri tőzegláp témája is érdekes, ahol Kecskés Ferenc megtalálta a Thelypteris palustris védett tőzegpáfrányt és dr. Papp Beáta mohász készített újabb felmérést és ahol a Nemzeti Park is igényli a kutatást. Ide már hamarosan csoportos kiszállásokat tervezünk.

A Somos programnak, mely mögött már két korábbi, az Ipoly Unióval közösen lebonyolított uniós pályázat áll, a Korponai-fennsík nyúlványa, a földrajzilag nagyon mozaikos Somos-hegy ad helyet. Ide folyamatos kijárásokat szervezünk, így a botanikai, emlős-, és madárfelmérés már elkezdődött. Hosszabb felmérés június 13-22 között lesz, amit egy folyamatos gyűrűzőtábor fog kísérni. Ezt, többek közt, a Fővárosi Állatkert-és Növénykert is támogatja.

Kgy7 kicsi

A közgyűlés keretén belül felvázolásra került az egyesület új profilú média- és belső és külső kommunikációs munkája, melyet jó egy éve indítottunk el. Ebben a honlap megújulására (itt is köszönet Takács Katalinnak az együttműködésért), valamint a közösségi oldalak magyar és angol nyelvű megjelentetésére már sor került. Egyesületi hírlevél beindítását hamarosan tervezzük.

Míg kiemelten fontosnak tartom, hogy az egyesület saját rendezvényeket tudjon szervezni (így pl. work shopokat és idővel akár konferenciákat is), az ehhez vezető út még jó ideig számos apró felépítő (sokszor szervezési) lépésből áll. Egy ilyen volumenű egyesületnél, mint a MBKT, jó szinergiákat létesíteni, erre minden szinten törekszünk. A közösség ápolása és az egyesület által képviselt értékek a szélesebb közönség felé való propagálása, a fiatalok, oktatók, érdeklődők és a média szakszerű bevonása fontos és hosszú távon alapozhatja meg az egyesület szélesebb körben történő társadalmi és anyagi támogatottságát, így hosszú távú fennmaradását is. Ide illik, hogy példaképpen Március 4-én a KOKOSZ konferencián mutatkozik be az MBKT, áprilisban az egri International Environmental Education Cenference-n. Párhuzamosan a Társaságot bemutató ismertető anyagok is készülnek. Ugyanúgy folyamatban van az egyesületi tagok által nyújtandó oktatási és ismeretterjesztő programok kínálatának összegzése és egységes megjelentetése.

A 2016-os év a MBKT számára így a „tegyük a jót és beszéljünk róla” mottó alatt is állhatna.  

 

 

 

 

Az MBKT közgyűlése

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top