A Soroksári Botanikus Kert kriptogám élővilága

B01 borító verzióNovember 17-én Egerben a III. Aktuális Eredmények a Kriptogám Növények Kutatásában című konferencián került közvetlenül a kiadás előtt történő bemutatásra a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság, a Budapesti Corvinus Egyetem Növénytani Tanszék és a Soroksári Botanikus Kert együttműködésében összeállított A Soroksári Botanikus Kert kriptogám élővilága című kötet. A könyvet több MBKT kutató tag munkája vértezi.

Prof. Höhn Mária tanszékvezető és kertigazgató előadásában kiemelte, hogy a Soroksári Botanikus Kert kriptogám élővilágának kutatása több évtizedes múltra tekint vissza elsősorban a mikológiai kutatások terén. Így a 2013-ban az MBKT-val megkötött kétoldali kutatási megállapodás, melynek eredménye a kötet, történeti adatokat is figyelembe vehetett. Így például a 60-as évektől közölt nagygomba adatokat, de ezek kibővítése új fajokkal is megtörténhetett, ezen felül a mohák, zuzmók és harasztok helyi diverzitására a mostani munka vetett igazán fényt.

Eger Kriptogám konferencia kép kicsi

Dr. Kovács Tibor, a MBKT elnöke felvezetőjében köszönetet nyilvánított a kutatómunkában résztvevőknek azért is, mert a Soroksári Botanikus Kert a hazai gyűjteményes kertek közül egyedülállóan eredeti élőhely fragmentumokat őriz és mivel a terület 1977 óta védett, ennek köszönhetően természetközeli állapota a biológiai diverzitás hosszútávú megőrzését teszi lehetővé. Ez a megközelítés kiemelten fontos az MBKT szempontjából is.

B01 borító verzió

A könyv több mint 130 oldalon, száznál több színes ábrával fogja taglalni a Soroksári Botanikus Kert kriptogám diverzitását, így tartalmának bemutatása kiválóan illett a konferencia témaköreihez és ihletet is adhatott a fiatal kutatók számára. A könyv szerkesztése elkészült, a kötet jelenleg nyomtatás előtt áll és hamarosan a Társaság honlapján keresztül is elérhető lesz.

Az egri konferencián számos érdekes előadás közt Dr. Papp Beáta és Dr. Papp Viktor egyesületi tagok aktuális kutatási összefoglalóit is hallhattuk – ők szintén szerepelnek a tervezett tanulmánykötet társszerzői között.

Említésre méltók a fiatal főiskolai kutatók előadásai is, a remekül összeállított előadások az Eszterházy Károly Főiskola szervezését dicsérik.

A Soroksári Botanikus Kert kriptogám élővilága

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top