Arccal az Ipoly felé

kikerics kicsiÚj, hosszú távra tervezett felmérésünk az Ipoly-völgyében, a már szlovákiai oldalon található Somos-hegyet és az Ipoly árteret célozza meg. Az MBKT és az ipolysági Ipoly Unió évek óta tartó együttműködése reményeink szerint ismét gyümölcsöző lesz.

 

 

Tesmag és Ipolyhídvég települések között félúton a Somos-hegy hirtelen meredek lejtővel emelkedik az Ipoly kanyargó medre fölé, és pazar kilátást nyújt a Börzsöny irányába. Déli oldalát szárazabb cseres tölgyes fedi, míg észak felé a vegetáció gyertyános tölgyesbe fordul át. A hegy gerincén keskeny andezit sziklagyep telepedett meg. Az Ipoly mellett üde rétek több típusa is jellemző, mocsárrétek, láprétek váltogatják egymást. A hely flórája, faunája meglehetősen feltáratlan. Habár az Ipoly mentén ramsari státuszú területek is találhatók, a zoológusok, botanikusok aktivitása meglehetősen alacsony a környéken és valójában az Ipoly menti ártérre korlátozódik.

Xanthoria parietina kicsi

 Egy szépség a sok közül

gomba somos kicsi

Gombateríték a nap végén

Október elejére szervezett egynapos kiszállásunk inkább csak programindító kóstoló volt, de a négyfős társaság így is elégedetten tért haza. A zuzmók gyűjtésére Sinigla Mónika, a zirci Bakony Múzeum munkatársa vállalkozott, míg a mohákat Papp Beáta, az edényes növényeket Pifkó Dániel (MTM Növénytár) határozta meg. Jómagam és az Ipoly Unió elnöke Wollent József közös erővel gyűjtöttük be a szemünk elé kerülő gombákat, amiket utóbb Vasas Gizella azonosított be úgyszintén a Növénytárban. Az edényes növények és a gombák összesen cca 150 faj „hoztak”, ami szép eredmény a rövid időtartam, a sokáig elhúzódó szárazság és a késői időpont tükrében. A mohák és zuzmók listája is készülőben van, velük együtt 250 faj körüli részeredményre számítunk.

csoportkép kicsi kicsi

 Az első felmérés résztvevői: Pifkó Dániel, Sinigla Mónika, Papp Beáta, Kovács Tibor, fent Wollent József

Terveink szerint a felmérést néhány fős szakértői csoportok vezetésével fogjuk végezni az elkövetkező egy év során. Állandó tagjaink mellett várjuk azon szakértők jelentkezését, akik szívesen vesznek részt a programban. 

 

Arccal az Ipoly felé

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top