XIII. Magyar Biodiverzitás Napok, Deseda-tó

deseda6 kicsiA Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság, a Kaposvári Egyetem és a Rippl-Rónai Múzeum közös szervezésében került megrendezésre 2015. májusának utolsó hétvégéjén a XIII. Magyar Biodiverzitás Nap, melynek helyszínéül a Kaposvár melletti Deseda-tó környékét választották.

A gyűjtések ez alkalommal három, a tó mellett fekvő erdőben (Gombási, Községi és Répás), a tó északnyugati csücskénél elterülő nedves réten, a tó szegélyén és magában a víztestben történtek. A kutatás szakmai központjának a 2014-ben átadott új, modern létesítmény, a Fekete István Látogatóközpont adott otthont.

A felmérés már május 29-én, pénteken reggel megkezdődött: Ajkai Adrienn a nedves réten látott hozzá a botanikai adatok gyűjtéséhez és találta meg az országos viszonylatban ritkaságnak számító, védett bugás sást. Molnár Tamás és Stettner Gabriella a tóból kifolyó patakban, a halfauna vizsgálata során több védett halfajt (szivárványos ökle, vágó csík, réti csík) is kimutatott. A kisemlősök felmérését végző Nagy Zsófia, Czabán Dávid és Altbäcker Vilmos élvefogó csapdákat helyeztek ki az erdőkben.

deseda5 kicsi

Czabán Dávid a kisemlős csapdákat ellenőrzi

Péntek déltől már egyre több kutató érkezett meg, majd vett részt az esemény hivatalos megnyitóján, melyről a Duna TV, a Somogy Tv és a Kapos TV is tudósított a Fekete István Látogatóközpontból. Sallee Barbarának, a MBKT sajtósának köszönhetően a rendezvényről a különböző médiák széleskörűen és szakszerűen tájékoztathatták a közönséget. A megnyitót követően a már hagyományosnak számító bográcsozás következett: ezúttal a kutatók tányérjába birkapörkölt került, ami az utolsó cseppig el is fogyott. A vacsora után a szakmai munka folytatódott: az éjszakai rovarok (lepkék, tegzesek) gyűjtését Uherkovich Ákos, Szeőke Kálmán és Ábrahám Levente kezdték meg, míg a denevérfauna vizsgálatát Kováts Dávid és Szőke Krisztina végezték.

deseda4 kicsi

Rovarászaink a gyűjtött mintákat válogatják

A rendezvényen ezúttal különös hangsúlyt kapott az ifjúság bevonása mind az ismeretterjesztésbe, mind a szervezési, házigazda teendőkbe. Utóbbiból elsősorban a KE AKK természetvédelmi mérnök szakos hallgatói vették ki részüket, míg érdeklődőként a kiskunhalasi és kaposvári református iskolák alsó tagozatos és középiskolás diákjai kísérték el a kutatókat a mintavételi helyekre. Összesen harminc fiatal vett részt az eseményen.

deseda6 kicsi

Ábrahám Levente a lepkékről mesél diákvendégeinknek

A szakmai program legerősebb napja mindig a szombat: ekkor van a legtöbb kutató munkában: ezúttal mintegy 30-an gyűjtötték az adatokat. A halak mellett sor került az emlősök, madarak (Mátics Róbert, Magyari Máté), hüllők és kétéltűek (Kovács Tibor) felmérésére. A gerinctelen állatcsoportok közül a vízi szervezeteket Török Júlia és Körmendi Sándor, a puhatestűeket Héra Zoltán gyűjtötte. Legtöbben az ízeltlábúak taxonjait vizsgálták: Kovács Péter és Üst Norbert (csáprágósok), Józan Zsolt (hártyásszárnyúak), Rozner István, Podlussány Attila, Kutasi Csaba, Rozner György (bogarak), Lőkkös Andor (vízi bogarak), Kondorosy Előd (poloskák), Farkas Sándor (ászkarákok). A botanikai munkát Ajkai Adrienne, Morschhauser Tamás és Szollát György végezték, míg a gombákra vonatkozó adatokat Pál-Fám Ferenc és Rudolf Kinga gyűjtötte.

deseda1 kicsi

Szeőke Kálmán éjszakai lepkegyűjtése

deseda2 kicsi

Mátics Róbert madarakat gyűrűzött

A rendezvény vasárnap délben zárult. Valamennyi résztvevő egybehangzó véleménye szerint eredményes és az egyik legjobb hangulatú biodiverzitás hétvégét sikerült összehozni, amit terveink szerint mindenképpen folytatni fogunk. Lassan gyűlnek az eredmények, a kutatók jelenleg dolgozzák fel az adatokat, így végleges fajlistákat, számokat még nem lehet prezentálni, de részeredmények már vannak, így pl. madarakból rekordot döntöttünk, mert 69 fajt még egyszer sem sikerült regisztrálni a korábbi biodiverzitás napokon. A 89 lepke közül fontos a Tosirips magyarus molylepke előkerülése, melynek alig volt adata hazánkból. Előkerült még 79 hártyásszárnyú, 68 ormányosbogár, 12 ászkarák, 14 ágascsápú, illetve kandicsrákocska, 30 kerekesféreg, 6 denevér, 9 halfaj és 122 edényes növényfaj. A fajlisták természetesen tovább bővülnek, a fenti eredmények még csak az első határozásokat mutatják be.

deseda3 kicsi

 Török Júlia az amőbákról tart előadást

Az esemény szponzorálásából kaposvári cégek is kivették részüket: a kutatók élelmezéséhez a FINO KFT., a KOMETA ZRT. és a KAPOS TERNERO KFT. járult hozzá tejtermékekkel, füstölt húsáruval és tőkehússal.

 

XIII. Magyar Biodiverzitás Napok, Deseda-tó
Scroll to top