Elkezdődött Ágasegyháza felmérése

borokas Egyesületünk a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága megbízásából 2014-ben átfogó élőhely-térképezést, botanikai és zoológiai adatgyűjtést végez az Ágasegyházi-(Orgoványi) réteken. A mintegy 40 km2-nyi terület bejárását március 12-én kezdtük el.

Az Ágasegyházi-réten változatos mozaikját találjuk a homokbuckákon tenyésző nyáras-borókásoknak, homoki gyepeknek, mocsaraknak láp- és mocsárréteknek. A felmérő csapat elsősorban a vegetáció térképezésére fókuszál, de előfordulási adatokat gyűjtünk védett madarakról, emlősökről kétéltűekről, hüllőkről, rovarokról és növényekről is. Az első kiszállás még a tavasz beköszöntével együtt történt meg, az élővilág a meleg idő ellenére még éppen csak éledni kezdett. Háromfős csapatunk térképezést (Kovács Tibor), lepke (Petrányi Gergely) és kétéltű-hüllő (Vági Balázs) felmérést végzett. A rendületlenül fújó erős szél nem kedvezett a megfigyeléseknek, de így is sikerült adatot felvennünk homoki gyíkokról, vöröshasú unkákról és kecskebékákról. A korán megjelenő rovarok közül a védett öves homokfutrinka (Cicindela hybrida) helyenként tömegesen mutatkozott. Az esti lámpázásos és UV-csapdás lepkegyűjtés eredménye meglehetősen szerényen sikerült, de napközben megkerült a védett C-betűs lepke (Polygonia c-album) és a kis tavaszi araszoló (Archiearis puella).
Lehangolva kellett tudomásul vennünk, hogy sajnos a területet meglehetősen erős nyomás alatt tartja az akác és selyemkóró inváziója, sőt előbbi esetében még az ültetvények telepítése is. Az utóbbi időben kiélezett „akác-botrány” kapcsán úgy vélem, nincs értelme ennek a kérdésnek mélységeibe alászállni.

futrinka

        Öves homokifutrinka (Dr Kutasi Csaba határozása)

barnasávos tavaszi araszoló Biston strataria

                      Barnasávos tavaszi araszoló

 

Elkezdődött Ágasegyháza felmérése

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top