EU_logo
 
 
fm logo
 
 
Hajós címer
 
 
Kapos Ternero logo
 
 
KOMETA logo
 
 
FINO FOOD kft
 
 
edf demasz kicsi1
 
 
XVI kerulet logo
 
 
logo
 
 
cimer cserkut
 
 
wildhorse energy
 
 
Drava kavics es beton
 
 
zoldszigetlogo
 
Klimakorlogo 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Untitled-1 copy.jpg kicsiAz Ipoly Unióval közös felmérésünk a téli hidegben is folytatódik. Az elmúlt hetek során emlősök és madarak után jártunk az Ipoly szlovákiai oldalán, és a Tesmag falu fölé emelkedő Somos-hegyen.

 

Két héttel ezelőtt a helyi emlősfauna megismerésének kezdeti lépéseit tettük meg Katona Krisztián, Bleier Norbert és Patkó László közreműködésével. Valójában mostani kiszállásunk a tavaszi-nyári csapdázás előkészületének tekinthető.  A gödöllői Szent István Egyetem munkatársai elsősorban a nagyvad fajokra fókuszáltak, de emellett nagy örömmel konstatáltuk a hód enyhén szólva is intenzív jelenlétét a folyóban. A part menti fákon szinte egymást érik a rágásnyomok, ami a hód állandó jelenlétére utal.

Untitled-1 copy.jpg kicsi

 Hódrágás

Egy héttel később a madarak kerültek sorra Tóth Marietta, Kováts Dávid és Kocsi Attila hathatós segítségével. A Somos oldalában a téli vendégek közül szép számmal figyeltünk meg süvöltőt és fenyőrigót is, a félig-meddig víz alatt álló ártéren pedig pazar látványt nyújtottak a felrebbenő bütykös hattyúk.

Következő kiszállásunkat tavaszra tervezzük, várhatóan kétéltűek és növények lesznek soron.

hattyúk fftöm kicsi

 Bütykös hattyúk