EU_logo
 
 
fm logo
 
 
Hajós címer
 
 
Kapos Ternero logo
 
 
KOMETA logo
 
 
FINO FOOD kft
 
 
edf demasz kicsi1
 
 
XVI kerulet logo
 
 
logo
 
 
cimer cserkut
 
 
wildhorse energy
 
 
Drava kavics es beton
 
 
zoldszigetlogo
 
Klimakorlogo 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mohavilág kicsiRövid, kétszemélyes mohatúrát tettünk Papp Bea tagtársunkkal a helyi nevén Öreg-tóként ismert Csömöri-láphoz. Célunk az volt, hogy az egykori tőzegláp állapotáról némi képet tudjunk alkotni, elsősorban bryológiai szempontból.

A Csömöri-láp egyike volt az ország jégkorszaki reliktum tőzegmohás (Sphagnum) lápjainak. A 80-as évek második felében egy nem dokumentált tűzvész nyomán a láp kiégett, a medret megkotorták, és az egykori mohás felszínen meglehetősen homogén, jellegtelen nádas mocsár alakult ki.

Légifotó a Csömöri lápról kicsi

Légifotó a Csömöri-lápról

A 170 m hosszú és 50 m széles mélyedés parti zónájának egyes szakaszai még természeteshez közeli képet mutatnak. Itt sikerült megtalálni a hazai vörös lista egyik veszélyeztetettséghez közeli faját, a békalencsemohát (Ricciocarpus natans). Jelenléte mindenképpen bíztató!

Békalencse-moha kicsi

Békalencsemoha

Az Öreg-tó egy másik pontján ismét megfigyeltük a védett tőzegpáfrányt (Thelypteris palustris). Mintegy 6-7 évvel ezelőtt Kecskés Ferenc vezetőségi tagunk is jelezte innen, azóta azonban sokat romlottak a faj környezeti körülményei. A partszegély közelében növő 30-40 tő ugyanis a terjedő szederindák szorításában tengődik, megmentésükre külön akciót fogunk szervezni.

Bea munkában a Caprera-pataknál kicsi

 Bea munkában a Caprera-pataknál

A kiszállás végeredményeképp számos mohafaj került elő, és megállapítottuk, hogy a szegélyzóna egy 200-300 m2-es darabja akár a tőzegmoha visszatelepítésére is alkalmas lenne.

Mohavilág kicsi

Mohavilág

A beavatkozást nem kevéssé nehezíti azonban, hogy egészen érthetetlen okoknál fogva az Öreg-tó a földhivatali bejegyzés szerint nem áll védelem alatt. A vonatkozó helyrajzi szám egészére 2005 évtől be volt jegyezve a védettség a tulajdoni lapra. A legutóbbi, "Vidékfejlesztési miniszter közleménye az ex lege lápi és szikes tavi védettséggel rendelkező területekről" című közleményében a "határozattal lehatárolt" lápterületek között van felsorolva. Ennek ellenére a tulajdoni lapról 2010 évi dátummal törölve lett a védett jogi jelleg!!! A törlésnek valószínűleg egy rosszul értelmezett határozat az alapja, amely a 0159/1a ingatlanrészre megállapítja, hogy NEM láp. A földhivatal viszont elképesztő módon az egész helyrajzi számról, azaz a lápot valóban hordozó 0159/1b ingatlanrészről is törölte a védett jelleget. Csak remélni merjük, hogy a tulajdonosok nem fognak halastavat csinálni az Öreg-tó medréből.