EU_logo
 
 
fm logo
 
 
Hajós címer
 
 
Kapos Ternero logo
 
 
KOMETA logo
 
 
FINO FOOD kft
 
 
edf demasz kicsi1
 
 
XVI kerulet logo
 
 
logo
 
 
cimer cserkut
 
 
wildhorse energy
 
 
Drava kavics es beton
 
 
zoldszigetlogo
 
Klimakorlogo 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Keselyű borítóNem puszta frázis, hogy hiánypótló mű bukkant fel a hazai szakirodalomban. A Keselyűk Magyarországon című könyv 2015-ben jelent meg a Fővárosi Állat- és Növénykert gondozásában.

 

 

 

Aki ismeri a szerzőt, pontosan tudja, hogy Tóth Tamás mennyire otthonosan mozog a történeti zoológia vagy még inkább a zoológiatörténet berkeiben. Keselyűkről szóló összefoglaló és mégis részletgazdag könyve az ókorig visszamenően ennek a páratlan méretekkel rendelkező madárcsoportnak az emberrel való kapcsolatát – beleértve ennek minden árnyoldalát, de nem mellőzve a legutóbbi évtizedek fajmentési kísérleteit. A mai Magyarország területén csak elvétve találkozhatunk ezekkel a pazar megjelenésű óriásokkal, habár állományaik Európa-szerte erősödő félben vannak. Egészen friss adat, hogy Hevesben és Borsodban 15-20 kóborló fiatal fakókeselyűt sikerült lencsevégre kapni, melyek Horvátország és Szerbia irányából érkeztek hozzánk.

A közel 130 oldal terjedelmű Keselyűk Magyarországon részletesen ismerteti a keselyűk hazai történetét a kíméletlen vadászattól kezdve, az 1933-as védetté nyilvánításon (azaz vadászati tilalmon) át a XX. század vége óta szerveződő nemzetközi védelmi programokig. A kifejezetten olvasmányos mű nagyon gazdagon illusztrált, a színes fényképek mellett régi metszetekkel és fotográfiákkal. A könyv beszerzése felől a budapesti Állatkertben lehet érdeklődni.

Keselyű borító