EU_logo
 
 
fm logo
 
 
Hajós címer
 
 
Kapos Ternero logo
 
 
KOMETA logo
 
 
FINO FOOD kft
 
 
edf demasz kicsi1
 
 
XVI kerulet logo
 
 
logo
 
 
cimer cserkut
 
 
wildhorse energy
 
 
Drava kavics es beton
 
 
zoldszigetlogo
 
Klimakorlogo 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

IMG 0429 copy kicsiAz aldabrai sávos csigát tízévnyi szünet után újra megtalálták az Seychelle-szigetekhez tartozó Aldabra atollon. A felfedezés jól bizonyítja a helyi közösségek által, sokszor civil kezdeményezésre született expedíciók jelentőségét.

Az aldabrai sávos csiga (Rhachistia aldabrae) állományát  az 1970-es évek óta követik nyomon, mikor is jelentős csökkenését mutatták. Az egyetlen atollra korlátozott elterjedésű, erősen endemikus fajból 1976 után már nem találtak fiatal példányokat és 1997 óta élő egyede sem került szem elé, ezért hivatalosan is kipusztultnak minősítették.  A tetszetős megjelenésű, indigókék, piros sávos állat populációjának összeomlását a száraz évszakok elhúzódásával és ezen keresztül a globális klímaváltozással magyarázták. 2014 augusztusában a Seychelle-szigetek Alapítvány szervezésben feltáró expedíciót indították, aminek szenzációs eredménye a faj létének bebizonyítása lett.

Az aldabrai sávos csiga a Cerastidae nevű családba tartozik, melynek nincsenek európai képviselőik. A család trópusi afrikai területen éri el a legnagyobb fajszámát, de keleti irányban egészen Nepálig, Új-Guineáig és Ausztráliáig is élnek Cerastidae fajok. A fajt a német Eduard von Martens fedezte fel a tudomány számára, így típuspéldánya is a Berlini Természettudományi Múzeumban van. Különlegessége miatt 1971-ben bélyegképként örökítették meg.

 IMG 0429 copy kicsi

A faj augusztusban megtalált példánya – A Seychelles Island Foundation engedélyével

Martens CE-1

 Eduard von Martens, a faj leírója

Aldabra 1971

Bélyeg 1971-ből