EU_logo
 
 
fm logo
 
 
Hajós címer
 
 
Kapos Ternero logo
 
 
KOMETA logo
 
 
FINO FOOD kft
 
 
edf demasz kicsi1
 
 
XVI kerulet logo
 
 
logo
 
 
cimer cserkut
 
 
wildhorse energy
 
 
Drava kavics es beton
 
 
zoldszigetlogo
 
Klimakorlogo 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

scottish urban woodland 1 kicsiAz élőhelyek feldarabolásának következményeit régóta ismerjük, de számszerűsített adatok ritkán látnak napvilágot. Skót kutatók most újabb bizonyítékot mutatnak be a biológiai sokféleség csökkenésére a városok terjeszkedése miatt.

A Stirling Egyetem munkatársai egy 2011-ben elkezdett felmérésük eredményét tették közzé az urbanizáció következtében feldarabolt (fragmentált) erdők molylepke faunájáról. A kutatók Skócia középső területén végezték el gyűjtőmunkájukat 32 olyan erdőterületen, melynek az utak és lakóterületek által történt elszigetelése sejtésük szerint káros hatást gyakorolt a benne élő állatvilágra.

Hasonlóképpen a magyarországi, részben parkosított városi erdőkben, Skóciában is jelentős arányt tesznek ki a nem őshonos fafajok a vegetáció összetételében. Természetesen náluk más fajokkal kell számolni, így például gyors ütemben terjeszkedik a magyar földön közönséges és őshonos hegyi juhar. Jellemző kép, hogy a felmérésbe vont skót városi erdőállomány közel 22%-át teszik az idegen fafajok, és a feldarabolás mellett ennek is drámai hatása van az ott élő rovarvilágra.

Az egy évig tartó gyűjtés eredményeképpen 175 molylepkefaj 2854 egyedét fogták be. A fajösszetétel és az egyedsűrűség értékelése jelentős különbséget mutatott ki az agrárkörnyezetben álló természetesebb erdőtömbökhöz képest. Ezek szerint az urbanizált környezetben található skót erdők a „normál” erdei makro-molylepkefajoknak mintegy felének adnak otthon, és a mind a mikro-, mind a makro-molylepkefajok esetében egyedsűrűségük jócskán lemarad a nem beépített környezetben álló erdőkhöz képest.

A kutatók egyértelmű és negatív összefüggést találtak a feldaraboltság és a fajok száma között. Az kisebb méretű erdők emberi stressznek kitett szegélyzónája ugyanis lényegesen nagyobb, mint a kompakt erdőké. Egyértelmű következtetésük, hogy nem elég az összeköttetést biztosítani az egyes erdőtöredékek között, hanem minél nagyobb egybefüggő foltokat kell megtartani. Továbbá az idős fák valamint az őshonos fafajok aránya lényegi tényezője a magasabb lepkediverzitásnak a skót erdőkben.

forrás: Biodiversity and Conservation (2014) 23:2875–2901

A skóciai felmérés három leggyakoribb molylepkéje:

1

Barnás moha-ilonca 

2

Kecskerágó moly

3

 Kerti fűgyökérmoly