EU_logo
 
 
fm logo
 
 
Hajós címer
 
 
Kapos Ternero logo
 
 
KOMETA logo
 
 
FINO FOOD kft
 
 
edf demasz kicsi1
 
 
XVI kerulet logo
 
 
logo
 
 
cimer cserkut
 
 
wildhorse energy
 
 
Drava kavics es beton
 
 
zoldszigetlogo
 
Klimakorlogo 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A csoport munka közben kicsi2014. szeptember 25-26.-án Kecskés tanár úr és biológiát kedvelő diákjai Budáról ellátogattak a Felvidékre, hogy velünk, ipolysági diákokkal és vezetőnkkel, Nyustin Ágnes tanárnővel élményekben gazdag két napot töltsenek el. Hogy mi is volt bennünk a közös? Az élővilág iránti érdeklődés.

A két diákcsoport az Ipoly Unió Jégmadár Központjában találkozott. Az egész program fő célja az volt, hogy minél több növény- és állatfajjal megismerkedjünk, majd  begyűjtsük azokat, és emellett új barátokat is szerezzünk. Miután két csoportra, ezen belül párokra osztottak bennünket, elindultunk az előre meghatározott terephelyre, a Veronika-rétre és a Szurdoki- rétre növényeket gyűjteni. Gyűjtés közben kétfajta csapdát is elhelyeztünk, boros csapdát és talajcsapdát. A talajcsapda egyértelműen érdekesebbnek és eredményesebbnek bizonyult a folyó menti területen. Már a kihelyezése is izgalmasabbnak mutatkozott, minden pár magának ásott ki egy mélyedést, melybe egy fagyállóval teli műanyag poharat helyezett el. A csapdák eredményét másnap délután vizsgáltuk meg. Meglepetésünkre a rovarok mellett nem várt állatkákat is találtunk - két kis pocok és egy egérke is a beleesett. Este kihelyeztünk egy harmadik féle csapdát is. Ez volt a fénycsapda, amely nagyon jó rovarcsalogatónak bizonyult.

A csoport munka közben kicsi

 A csoport munka közben.

Készül a talajcsapda kicsi

Készül a talajcsapda.

Az említett napokon két kiránduláson is résztvettünk. Az egyik alkalommal a somosi kilátót látogattuk meg, ahol nagyon jól éreztük magunkat. A szemközti területről még számunkra is újdonságnak számító dolog derült ki. Az ötvenes években a felsőbb hatalmak úgy gondolták, hogy az itteni termőföld néhány átalakítás után ideális lehetne rizstermesztésre. Ezért egy sekély víztározót ástak ki, hogy erre a célra megfelelő körülményeket teremtsenek. Nem telt el pár év, és rájöttek arra, hogy a helyi éghajlati tényezők nem alkalmasak a rizstermesztésre. Sokáig elvesztegetett időnek tűnt ez a terv, de később bebizonyosodott, hogy egy teljesen más célra nagyon is alkalmas: megfigyelték, hogy ezt a területet a költés időszakában különleges madárfajok látogatják.

Nem csokor növénygyűjtemény kicsi

Nem csokor, növénygyűjtemény!

Másnap több kilométeres séta után megérkeztünk a csábrági várhoz, ahonnan csodálatos kilátás volt az egész vidékre. Néhány merész diák a vár alatti barlangban láthatta a vár alvó lakóit is, a denevéreket. Az úton hazafelé a sok eső miatt rengeteg gombát találtunk, majd elvittük a központba, ahol pontosan meghatároztuk a gomba faját. A növényeket és a rovarokat a szervezők további vizsgálatokra hazavitték magukkal. Ezzel befejeződött a közös kutatás. Már csak egy fontos dolog volt hátra, a nagy csoportkép elkészítése.

Zárókép diákostúl tanárostúlkicsi

 Zárókép diákostul, tanárostul.