EU_logo
 
 
fm logo
 
 
Hajós címer
 
 
Kapos Ternero logo
 
 
KOMETA logo
 
 
FINO FOOD kft
 
 
edf demasz kicsi1
 
 
XVI kerulet logo
 
 
logo
 
 
cimer cserkut
 
 
wildhorse energy
 
 
Drava kavics es beton
 
 
zoldszigetlogo
 
Klimakorlogo 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

18A Grundtvig Tanulási kapcsolatok programunk lengyelországi állomásának utolsó napján (május 20) különleges élményben volt részünk: látogatást tettünk az Ogrody Wodne /Water Gardens, azaz Vízinövény Kertészetben (http://ogrodywodne.pl/rosliny_wodne/). A Gorzycki-tó partján, Gorzycko Stare nevű kis településen fekvő intézmény hihetetlen kínálatot nyújt – mind esztétikai, mind szakmai értelemben.

A néhány hektáros, üvegházakkal, laboratóriummal és többféle kerti tóval rendelkező kertészet a „hagyományos” kertészeteken messze túlmutató portfóliójában nem csupán a kereskedelmileg hasznot hozó fajok és kerti változatok termesztése szerepel. Az intézet nagy sikereket ért el szabadföldi orchidea-termesztésben (ott jártunkkor virágzott például boldogasszony papucsa, azaz a Cypripedium fajok és változatok színpompás sokasága, de láttunk cserepes Dactylorhizát vagy ujjaskosbort is). A kertészet munkatársai részt vesznek élőhely-rekultivációs és fajvisszatelepítési programokban is (így láthattunk cserépben Ophioglossum-ot, kígyónyelvpáfrányt).

Az eredetileg vízinövények termesztésére szakosodott kertészet ma már széles spektrumban, több száz növényfajt termeszt, közöttük számos vadon élő és védett, fokozottan védett fajt is  – pl. Aldrovanda vesiculosa (aldrovanda), Eryngium maritimum (tengerparti iringó) , Drosera sp. (harmatfű), Gladiolus palustris (mocsári kardvirág), Marsilea quadrifolia (négylevelű mételyfű), Scirpus mucronatus (szúrós káka), Typha minima (apró gyékény). Néhány védett faj kertészeti változatait is termesztik – csak Iris sibirica-ból (szibériai nőszirom) pl. 16 változatuk van! Laboratóriumukban szövettenyésztéssel és más módszerekkel szaporítanak ritka és nehezen termeszthető fajokat – így orchideákat is. Kínálnak növényeket tájépítészek, kertészeti központok és üzletek részére, de olyan környezet- és természetvédelmi programok számára is, mint környezetvédelmi kármentesítés, víztározók, vizes élőhelyek növényekkel való betelepítése vagy biológiai szennyvíztisztítók létesítése.

Az Ogrody Wodne működtetője egy lelkes és elhivatott házaspár (Julita és Krzysztof Grzegorczyk), akik szenvedélyes kertészek, természettudósok és -védők is egyben. Minket a pár férfitagja, Krzysztof vezetett körbe, mutatta meg féltett kincseit és válaszolt kérdéseinkre.

A továbbiakban beszéljenek a képek.

01

 Házigazdánk a kert történetéről mesél  

 04

A laboratóriumban ezerszámra sorakoznak a kis palánták

 18

 Boldogasszony papucsa minden mennyiségben

 25

Zergeboglár-tenyészet

30

Nagy kerti tó 

31

Kis kerti tavacskák