EU_logo
 
 
fm logo
 
 
Hajós címer
 
 
Kapos Ternero logo
 
 
KOMETA logo
 
 
FINO FOOD kft
 
 
edf demasz kicsi1
 
 
XVI kerulet logo
 
 
logo
 
 
cimer cserkut
 
 
wildhorse energy
 
 
Drava kavics es beton
 
 
zoldszigetlogo
 
Klimakorlogo 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

IMG 0700 kicsi2013. szeptember 12. és 18. között a Grundtvig Tanulási Program „Learning for Landscapes” elnevezésű akciósorozata szlovéniai állomásához érkezett.

 

Jómagam, mint gyakorló természetvédelmi szakember a Magyar Biodiverzitáskutató Társaság jóvoltából vehettem részt a Karszt-hegység élővilágát és tájait megismertető szakmai programokban. Vendéglátóink, a Szlovén Herpetológiai Társaság munkatársai ügyeltek rá, hogy a tájformáló karsztjelenségek és látványos barlangrendszerek, változatos élőhelyek, a jellemző flóra és fauna bemutatásán túl „idegen” szemmel (hazánkon kívül Romániából, Lengyelországból és Skóciából érkeztek még szakemberek), felmérő űrlapok segítségével értékeljük is a táj karakterisztikáját, komplexitását, a megismert élőhelyek természetvédelmi értékét, valamint a vizsgált helyszínekre jellemző biodiverzitást.

IMG 0695 kicsi

Madarászat a Karszt-hegységben.

IMG 0700 kicsi

A Narin feletti sziklákon lábatlan gyíkot
és homoki viperát is találtunk.

Sajátos élmény volt a barlangi endemikus fauna megismerése a postojnai Vivarium Proteus létesítményben, ahol zseblámpa fényénél tekinthettük meg a 6 évig is éhezni képes barlangi vakgőte (Proteus anguinus) rózsaszín egyedeit, az örök vakságban élő futóbogár-, rák- és pókfajokat. A hegyekben a szemfüles résztvevők skorpiót (Euscorpius gamma) vagy homoki viperát (Vipera ammodytes) pillanthattak meg, a főként éjszakai életet élő fajokat, - mint például az alpesi szalamandra (Salamandra atra) vagy a különböző denevérfajok - pedig természetesen a sötétség leple alatt vizsgáltuk.

IMG 0638 kicsi

 Az éjszakai vadászat gyümölcse: alpesi szalamandra.

IMG 0705 kicsi

 magyar-skót együttműködés a növényzet értékelésében

A karsztvidékre jellemző barlangok, felszíni sziklaformációk (pl. természetes kőhidak), fenyves hegyvidékek és időszakos tavak megismerését követően egy napot a szlovén tengerparton fekvő, hatalmas kiterjedésű sólepárló flórájára és faunájára is rácsodálkozhattunk, nem is beszélve a helyszín sokszáz éves kultúrtörténeti értékéről.

IMG 0624 kicsi

 Magyar-skót együttműködés ájtatos manóval.

A vendéglátó szervezet képzett szakembereinek kedvessége és segítőkészsége, a résztvevő országokból érkezett szakemberek nyitottsága és humora pedig lehetővé tette, hogy mindezt igen jó hangulatban vittük véghez! Köszönjük az élményt!