EU_logo
 
 
fm logo
 
 
Hajós címer
 
 
Kapos Ternero logo
 
 
KOMETA logo
 
 
FINO FOOD kft
 
 
edf demasz kicsi1
 
 
XVI kerulet logo
 
 
logo
 
 
cimer cserkut
 
 
wildhorse energy
 
 
Drava kavics es beton
 
 
zoldszigetlogo
 
Klimakorlogo 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Metcalfa pruinosa Amerikából jöttünk, mesterségünk címere: N.N.SZ. (Növények Nedveit Szívogatjuk)”

 

 

Kertjeinkben és így a Táncsics utcai kertben is évek óta egy furcsa jelenséggel találkozunk, a növényeken, különösen a levelek hátoldalán egy fehér, vattaszálakból álló bevonat keletkezik, melyeken kis zöldesfehér állatkák ülnek. Ezek az állatkák az Amerikában őshonos és Európába behurcolt lepkekabóca lárvái. A lárvákon folyamatosan termelődik egy viaszkötegekből álló bevonat, ez eredeti hazájukban védi testüket a naponta érkező esőktől, a fonalak könnyen leszakadnak és beletapadnak a lárvák által termelt cukros váladékba, ezáltal elszennyezik a növények leveleit, csökken az asszimilációs felület. Többszöri vedlés után kifejlődik a lárvákból a felnőtt állat, ez ügyesen repked a növények között, repülési módjáról kapta a lepkekabóca nevet, (tudományos neve: Metcalfa pruinosa).

Metcalfa pruinosa

„Autóstoppos” állat, a sztrádák mentén terjedt el Európában, eredetileg Olaszországból mutatták ki, oda amerikai oltványokkal került és a szőlőkre telepedett rá. Igazi hazájában Kanadától Puerto Rico-ig minden élőhelyen megtalálható, a citromfélék ismert kártevője. Nálunk igen nagy számban él, nem válogat a növények között, a lándzsás útifűtől kezdve a vadgesztenyéig mindenen szívogat. Nincs ellensége, amely gyérítené és szabályozná az állományt, így aztán rohamosan terjed észak és kelet felé. Talán majd a szibériai hideg fogja útjukat állni.

Milyen tanulságai vannak a lepkekabóca betelepülésének?

Lassan megszokottá válik, hogy minden évben új és új, hazánkban eddig ismeretlen állatfajok jelennek meg. Csupán az elmúlt év öt kabócabevándorlót eredményezett, megjelent a Rhododendron-kabóca (valószínűleg Hollandiából, kertészeti anyaggal), a tamariskán nagy egyedszámban egy Liguropia faj, a budai kertekben egy tiritarka orientális kabóca, a mediterrán területekről pedig a babér-kabóca és egy ritka pajzsos kabóca. Sorolhatnánk vég nélkül az egyéb állat és növényfajokat. Egyrészük, útlevél és tartózkodási engedély nélkül felkerekedik, és letelepszik, ezt megelőzni nem lehet, ha károsak, irtani kell őket. A baj a haszon- és dísznövényekkel behurcolt veszedelmes jövevényekkel van. Itt az ideje visszaállítani az egykor híres és hírhedten szigorú magyar Karantén Szolgálatot, a gátlástalanul beözönlő növényanyag felügyeletét újraéleszteni, így talán a jövő generáció mentesülhet sok újabb kínlódástól.