EU_logo
 
 
fm logo
 
 
Hajós címer
 
 
Kapos Ternero logo
 
 
KOMETA logo
 
 
FINO FOOD kft
 
 
edf demasz kicsi1
 
 
XVI kerulet logo
 
 
logo
 
 
cimer cserkut
 
 
wildhorse energy
 
 
Drava kavics es beton
 
 
zoldszigetlogo
 
Klimakorlogo 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

636 kicsiA Grundtvig Tanulási Program következő állomása 2013. július 4-7. között Szatmárnémeti volt. A rendezvényről Jászberényi Csilla és Papp Viktor beszámolója olvasható.

 

Szerda este 7 órára érkeztünk meg Szatmárnémetibe, ahol részt vettünk a közös vacsorán, és megismerkedtünk a szervezőkkel, illetve a többi résztvevővel. Összesen 5 ország (Lengyelország, Magyarország, Románia, Skócia, Szlovénia) képviselői vettek részt a programban, minden országból 3 fő érkezett. A vacsora után elfoglaltuk a szállásunkat egy hotelben, amely Szatmárnémeti óvárosának központjában található.Csütörtökön a szálláson elfogyasztott reggeli után elmentünk Túrterebesre, ahol egy hölgy fogadott minket, aki a település történetéről beszélt nekünk és annak nevezetességeit mutatta be. Elsőként a központban található református templomot tekintettük meg, majd a Perényi kastély következett. A kulturális programot követően a védett terület információs központjába mentünk, ahol Kovács Tibor hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt. Ezt követően Wollent Ida ismertette a programot, valamint a résztvevők néhány szóval bemutatkoztak egymásnak. A hivatalos megnyitó után egy szakmai előadást hallgattunk meg (János Márk-Nagy: The Tur River Protected Areas), majd Kőszegremetére mentünk, ahol megtekintettük a Kányaházi gyűjtőtavat. A szervezőktől kaptunk távcsöveket, így lehetőségünk volt tanulmányozni a tó élővilágát, főként a madarakat. A délután program a Kis-hegyi kápolnánál folytatódott, ahonnan szép kilátás nyílt a tájra és a Túrvidékre. Ezt követően gyalogosan folytattuk az utunkat és megtekintettük a Túr folyót és az árteret. Pénteken ismét a Túrvidékre mentünk, ahol részt vettünk a Romániai Biodiverzitás Napokon. Itt lehetőségünk volt megismerkedni a különböző élőlénycsoportok kutatásával foglalkozó szakértőkkel, valamint betekintést nyerhettünk a madarak, illetve kisemlősök különböző gyűjtési és határozási módszereibe.

627 kicsi

620 kicsi

Sárköz településen a résztvevők által készített tájfotókat is értékeltük. Az összes kép közül négyet választottunk ki, amelyeket az utolsó napi tájesztétikai vizsgálathoz használtunk fel. A délutánt ismét a Túrvidéken, a Biodiverzitás Napokon résztvevő kutatók társaságában töltöttük. Vacsorára a Túrterebesi sporthorgásztóhoz mentünk, ahol a halgazdaság bemutatása után egy pazar, különböző helyi halételekből álló vacsorán és borkóstolón vettünk részt. A közös vacsora után, fakultatív programként lehetőség volt a táborban aludni és az éjszakai denevér-felvételezésen részt venni. Szombat reggel ismét a területre mentünk, ahol folytatódott a szakmai program a Biodiverzitás Napok résztvevőivel. A délutánt ismét a Túrvidéken töltöttük, ahol rovarok illetve halak gyűjtési módszereivel ismerkedtünk meg.

608 kicsi

A vacsorát a táborban fogyasztottuk el, ahol kecskehúsból készült bográcsos levest szolgáltak fel. Vasárnap délelőtt került sor a táj esztétikai, szakmai értékelésére. A résztvevőket háromfős csapatokra osztották és mindegyik csoport kapott egy helyi segítőt. A feladatunk az volt, hogy egy kidolgozott kérdéssort a helyi lakosoktól végigkérdezünk, annak érdekében, hogy a tájról alkotott véleményüket és az ahhoz való hozzáállásukat minél jobban megismerjük. A mi csoportunk segítője a település volt polgármestere volt, akit láthatóan szívesen fogadtak minden családnál. A megkérdezett helyi lakosok kivétel nélkül mind magyar anyanyelvűek voltak, ezért a külföldi részvevők számára fordítottunk angolról magyarra, illetve magyarról angolra, hogy ők is személyesen végig tudják kérdezni a tájértékelési feladatokat és effektíven részt vehessenek a felmérésben. Ezt követően került sor az értékelő lapok kitöltésére. A szervezőktől egy kifejezetten igényes kivitelezésű elismerő oklevelet kaptunk, mely igazolja a szakmai munkán való részvételt.  A program késő délutánig elhúzódott, amikor városnéző sétára indultunk. A programról hasznos szakmai tapasztalatokkal és szép emlékekkel gazdagodva indultunk haza.