EU_logo
 
 
fm logo
 
 
Hajós címer
 
 
Kapos Ternero logo
 
 
KOMETA logo
 
 
FINO FOOD kft
 
 
edf demasz kicsi1
 
 
XVI kerulet logo
 
 
logo
 
 
cimer cserkut
 
 
wildhorse energy
 
 
Drava kavics es beton
 
 
zoldszigetlogo
 
Klimakorlogo 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kybos sp kicsi„Nagyvilág a kiskertben” programunkról eddig kevés hírrel szolgáltunk, holott már javában folyik a Táncsics és a Prodám utcában található két kert felmérése. Legutoljára Orosz András kabóca-specialista tett látogatást bennük és különös állatra akadt. Rövid beszámolóját itt olvashatják.

Vajon milyen értékeket rejthet egy gondozatlan kert? A kérdés megválaszolása végett néztünk körül egy mátyásföldi villa kicsit elhanyagolt, de sok szép növénynek otthont adó kertjében. Elsősorban a rovarvilágot vizsgáltuk, köztük a kabócákat, melyek zavarást észlelve, szapora ugrálással és repüléssel mentik az irhájukat. Többségük a fél cm-es nagyságot sem éri el, ezért a legtöbb ember előtt ismeretlenek, rejtetten élik egyszerű, de változatos életüket. A természet sokszor tréfálkozik velünk, ez most is így történt. Előkerült egy kicsiny állatka, melynek fajtársait már évek óta ismerjük budai erdőkből, de mindmáig tisztázatlan a faj pontos besorolása.

Kybos sp kicsi

Két közeli rokona van, közülük az egyiket az Osztrák-Alpokban találták 1100 m-es magasságban, a másik pedig kifejezetten északi állat, hazánkból nem sikerült idáig kimutatni. A három milliméteres, élénk füstös zöld színű állat olyan ivarszervvel rendelkezik, amely mindkét rokon tulajdonságait részben magán viseli, de mindkettőtől eltér a finom részletekben. Azt latolgatjuk, hogy talán egy ismeretlen faj egy példányára bukkantunk és leírásra vár, vagy egy viszonylag újonnan betelepült állat, amely ezért még rejtetten él. Őt azonban a saját bizonytalan státusza egyáltalán nem zavarja, vidáman szívogatja a növények nedveit és élvezi a meleg napsütést. Mellékeljük az állatka képét, eddigi tudásunk szerint a "Mezei kabócák" Kybos nemzetségébe tartozik, magyar neve talán "Füstös zöld kabóca" lesz a jövőben.