EU_logo
 
 
fm logo
 
 
Hajós címer
 
 
Kapos Ternero logo
 
 
KOMETA logo
 
 
FINO FOOD kft
 
 
edf demasz kicsi1
 
 
XVI kerulet logo
 
 
logo
 
 
cimer cserkut
 
 
wildhorse energy
 
 
Drava kavics es beton
 
 
zoldszigetlogo
 
Klimakorlogo 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

hagya

Rekordot döntött a hangyafajok száma a cserkúti biodiverzitás napokon.

Lőrinczi Gábor (Szeged) rövid beszámolója.

 

A szokásos 10-15 faj helyett az idei biodiverzitás napokon 28 faj került elő, ami nagyban köszönhető annak, hogy végre képzett hangyaszakértő gyűjtött velünk, s nem csupán  bizonytalan „piszkálás” folyt a terepen ezen alkalommal.

lorinczig

A cserkúti mintaterületről különböző mintavételi módszerekkel (egyelés, fűhálózás, avarrostálás, D-Vac rovarszívó) összesen 3 hangya-alcsalád 15 nemének 28 faját sikerült begyűjtenem, melyek a hazai hangyafaunának kicsivel több mint az ötödét reprezentálják. A terület klimatikus viszonyainak megfelelően az itt lévő élőhelyeket a melegkedvelő és szárazságtűrő hangyafajok túlsúlya jellemzi. Ezek egy jelentős része déli (dél-európai, mediterrán, stb.) elterjedésű faj, melyek hazánkban a szubmediterrán élőhelyek erdeinek és gyepeinek jellegzetes képviselői. Az itt begyűjtött gyepi fajok közül ilyen hazánk egyetlen maggyűjtő hangyafaja, a Messor structor, továbbá a Tapinoma erraticum és T. madeirense (melyek a déli félteke trópusain nagy diverzitást elérő, ám nálunk mindössze néhány fajjal képviselt Dolichoderinae alcsalád képviselői), az egyik legkisebb hazai hangyafaj, a Plagiolepis taurica, valamint két Camponotus-faj, a C. atricolor és C. aethiops. A mészkerülő tölgyesekből gyűjtött erdei fajok közül szintén tipikusan dél-európai, ill. mediterrán elterjedési típust képvisel az A. subterranea, T. parvulus, Formica gagates, ill. a Prenolepis nitens. Nemének egyetlen európai képviselőjeként a ragyogó hangya (P. nitens) egy viszonylag szűkebb földrajzi elterjedésű faj, mely csupán kevés helyen ér el nagyobb gyakoriságot.

hagya Ragyogó hangya  (Prenolepis nitens) dolgozó

A faj egyik érdekessége, hogy megduzzadt potrohú dolgozói élő táplálékraktárként szolgálnak a kolónia számára a táplálékszegény időszakban, hasonlóan a valódi mézesbödön-hangyákhoz (Myrmecocystus genus). Ez a sajátosság tükröződik a faj angol („false honeypot ant”) és német („Honigameise”) elnevezésében is, míg magyar neve a „ragyogó hangya”) ellenben erősen fénylő kutikulájára utal. A P. nitens-hez köthető további kuriózum, hogy bár alapvetően egy dél-európai elterjedésű, tipikusan melegebb élőhelyeken előforduló fajról van szó, nem kifejezetten melegkedvelő, sőt aktivitását - a hangyák közt egyedülálló módon - télen is megőrzi.