EU_logo
 
 
fm logo
 
 
Hajós címer
 
 
Kapos Ternero logo
 
 
KOMETA logo
 
 
FINO FOOD kft
 
 
edf demasz kicsi1
 
 
XVI kerulet logo
 
 
logo
 
 
cimer cserkut
 
 
wildhorse energy
 
 
Drava kavics es beton
 
 
zoldszigetlogo
 
Klimakorlogo 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
áttekintő térkép CserkútKutatócsapatunk dr. Csabai Zoltán (PTE) meghívására idén a Baranya megyei Cserkúton gyűlt össze, hogy felmérje a Pécs központjától csupán 10 km távolságban fekvő, igen változatos élőhelyekkel rendelkező területet.
 
A Biodiverzitás Napok történetében eddig soha nem látott érdeklődés övezte a cserkúti gyűjtést május 17-19 között. Mindent egybevetve mintegy 90 ember fordult meg a területen, közülük sokan a Pécsi Tudományegyetem diákjai illetve a párhuzamosan futó uniós program (Leonardo illetve Grundtvig) külföldi felnőtt tanulói voltak. A helybéli közösség érdeklődését is jelzi, hogy a péntek esti vacsora előtt Cserkút polgármestere, Jónás József és a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója, Závodszky Szabolcs is beszédet mondott. 

A perm és alsó-triász korú törmelékes kőzetekből felépülő területet főként vastag mohapárnával borított mészkerülő bokorerdők és mészkerülő száraz tölgyesek alkotják, de - ugyan már csak kis mértékben - megtalálhatóak itt a a legeltetés nyomán kialakuló mészkerülő nyílt és száraz sziklagyepek is. A természetes, illetve emberi behatásra kialakult kisebb-nagyobb víztestek változatos növény-, és állatvilágnak adnak otthont. 

 
PICT2816
 
Bár első este zuhogó esőben, aggódó tekintettel fogyasztottuk vacsoránkat, a következő két napon már barátságosabb időjárás fogadta a kutatókat. Az előzetes visszajelzések közül néhány taxonra (futóbogarak, fullánkosok) nézve kiemelkedő eredmények várhatók, melyekről a jövőben folyamatos tájékoztatást fogunk nyújtani.
 
Örömmel látjuk, hogy mind többen érdeklődnek tevékenyésünk iránt, így most is több kutató tartott ismertetőt az aznapi gyűjtésekből. Dr. Klein Ákosnak, a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány vezetőjének és Angliából érkezett csapatának Dima Bálint tartott ízelítőt gombafelismerésből, illetve egy Grundtvig pályázat nyomán nálunk tartózkodó, különböző országokból jött érdeklődőknek Páll-Gergely Barna tartott érdekes bemutatót a csigafajokból.
 
PICT2860 
A délután folyamán Németh István vezetésével alkalmunk nyílt megnézni a kb. 500 lakosú kis falu büszkeségét, a freskóiról nevezetes 1270 körül épült római katolikus templomot.
 
PICT2757
 
A rendezvény végén jónéhány kutató jelezte, hogy szeretnének még a nyár vagy az ősz folyamán visszatérni a területre. Remélhetőleg tudunk rá forrást keríteni és erre lehetőséget nyújtani.
 
Külön köszönetet szeretnénk mondani Csabai Zoltánnak, egyesületi tagtársunknak, aki magára vállalta a szervezés oroszlánrészét, Szakács Évának, aki intézte  szállásainkat és a vacsorát, Németh Istvánnak, aki szabadidejét feláldozva az Árpád-kori templom történetét tárta elénk.
 
Köszönetet mondunk a helyi támogatóknak, vendéglátóinknak, szállásadóinknak, a pécsi egyetemistáknak és a külföldi érdeklődöknek, hogy segítettek nekünk abban, hogy ismét egy jó hangulatú, eredményes hétvégét tudhatunk magunk mögött.