EU_logo
 
 
fm logo
 
 
Hajós címer
 
 
Kapos Ternero logo
 
 
KOMETA logo
 
 
FINO FOOD kft
 
 
edf demasz kicsi1
 
 
XVI kerulet logo
 
 
logo
 
 
cimer cserkut
 
 
wildhorse energy
 
 
Drava kavics es beton
 
 
zoldszigetlogo
 
Klimakorlogo 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A_fztertk_a_gyjtk_egy_csoportja
Az Európai Unió támogatásainak sorában a Grundtvig Tanulói Műhely kiváló lehetőség arra, hogy csoportos munka keretében szemléltessük a természet sokszínűségét. Egyesületünk egy sikeres pályázat után szeptember 20-29. közt rendezte meg „Erdei termékek a mindennapokban” című Tanulói Műhelyét 12 külföldi résztvevővel.
 

A műhelymunka célja az volt, hogy a résztvevők megismerjék, milyen növényeket vagy növényi származékokat tudnak otthonukban felhasználni, sőt melyekből lehet piacképes terméket előállítani. A résztvevők Törökországból, Szlovéniából, Romániából, Szlovákiából, Lettországból és Lengyelországból érkeztek.

 
A_fztertk_a_gyjtk_egy_csoportja

A fűzteríték és a gyűjtők egy csoportja

Zánka településen Takács Ferenc és felesége nagyon régóta foglalkoznak gyógyteák és egyéb vadon gyűjthető növényekből származó termékek előállításával. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársának javaslata nyomán, a házaspár sokéves tapasztalatára alapozva kértük fel őket oktatónak a műhelymunkához. A tíznapos tanfolyam alatt a tanulók fontak kosarakat fűzvenyigéből, készítettek üvegtartót gyékényből és fonatos dísztárgyakat kákából.

 
Feri_bcsi_kosrfonst_oktat

Feri bácsi kosárfonást oktat

Vadon termő almából, sóskaborbolyából főztek lekvárt, gubacsból, orbáncfűből, bodzabogyóból, dióhéjból és szurokfűből többféle színű ruhafestéket állítottak elő. Végül pedig erdőben szedett mohából készítettek koszorút. A munka nem statikus tanulás volt, délelőttönként a tanulók maguk gyűjtötték be a szükséges alapanyagokat a közeli erdőkből, mezőkről.

 
Fzvenyigk_gyjtse_Kvgrs_kzelben

Fűzvenyigék gyűjtése Kővágóörs közelében

Kszl_az_els_szlovn_kosr

Készül az első szlovén kosár

Időközben lehetőség nyílt helybéli termelőkkel is találkozniuk, többek közt a káptalantóti vasárnapi piacon, illetve kecsketartó gazdát és kisüzemi biogazdaságot is meglátogattak.

Reményeink szerint többen szereztek olyan tapasztalatot, melyet otthon is sikeresen fel tudnak használni, akár saját vállalkozásuk keretei közt.

A munkáról felvételt készített a Zánkai TV, mely a www.zankatv.hu oldalon megtekinthető.