EU_logo
 
 
fm logo
 
 
Hajós címer
 
 
Kapos Ternero logo
 
 
KOMETA logo
 
 
FINO FOOD kft
 
 
edf demasz kicsi1
 
 
XVI kerulet logo
 
 
logo
 
 
cimer cserkut
 
 
wildhorse energy
 
 
Drava kavics es beton
 
 
zoldszigetlogo
 
Klimakorlogo 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
csa_kotrs_2 A Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Ócsai Tájvédelmi Körzetben 2011 végén nagymértékű rekonstrukciós munka fejeződött be.

 

 

A TK északi részében mintegy 40 ha vízfelületet alakítottak ki az eredetileg is mélyebb részek kotrásával, illetve ezek összekötésével. A kotrás célja az volt, hogy megállítsák a jégkorszaki lápmaradvány elmocsarasodását, ami az utóbbi évtizedekben veszélyes mértéket öltött.

csa_kotrs_2

csa_kotrs_1

A beavatkozás alapvető változásokat okoz a területen: pl. szabályozható vízállás, vízáramlás lehetővé tétele, nagy nyíltvízfelületek és óriási víz-nádas szegély létrejötte stb. A helyzet mindenképpen monitorozásra érett, és ennek okán kereste fel Társaságunkat az Ócsai Madárvárta Egyesület vezetője, dr. Csörgő Tibor. Sajnos az állami természetvédelem most nem rendelkezik elegendő kapacitással, hogy növények és állatok szélesebb spektrumát lefedő monitoring-vizsgálatot indítson, így a jelenlegi keretek között csak az inváziós növények és a halak monitorozásának elindítását tudják vállalni, illetve 3 db rovarász fénycsapda beszerzésével tudják támogatni a programot. Ennek fényében a Madárvárta vezetője azt kérte Társaságunktól, hogy működjünk együtt több csoport felmérésében, melyeket ebben, a kotrást követő „nulladik” évben arra érdemesnek találunk.

P1100168

P1100191

Társaságunk egyelőre 8 kutató bevonásával, április 28-án megkezdi a monitorozást az algától egészen az emlősökig, több taxont vizsgálva.

A Budapesti Erőművek anyagi támogatást fog nyújtani a Madárvárta részére, melyből a monitorozásban résztvevő MBKT-tagok tényleges költségeit lehet majd fedezni. A felmérő munka egyébiránt önkéntes. Várjuk azon szakértők jelentkezését, akik a fenti feltételek mellett csatlakoznának az Ócsai monitorozást végző csapathoz.