EU_logo
 
 
fm logo
 
 
Hajós címer
 
 
Kapos Ternero logo
 
 
KOMETA logo
 
 
FINO FOOD kft
 
 
edf demasz kicsi1
 
 
XVI kerulet logo
 
 
logo
 
 
cimer cserkut
 
 
wildhorse energy
 
 
Drava kavics es beton
 
 
zoldszigetlogo
 
Klimakorlogo 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

079 kicsiÉszak-nyugat Skócia a madártan, azon belül is a tengeri madarak szerelmeseinek egyik kiemelt célpontja, ahol számos Európában ritka fészkelő faj költ.  A halban bővelkedő tengernek köszönhetően a vonulási időszakban is sok vonuló madárfaj található meg az apró szigetekkel tarkított parti vizeken. Egyik ilyen sziget Skye szigete, ahol társaimmal, Magyari Mátéval és Papp Viktorral volt alkalmam egy napot eltölteni egy 5 napos skóciai tanulmányút során a Grundtvig ösztöndíjnak és a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaságnak köszönhetően.

Bővebben...

zanka 5 kicsiTársaságunk szervezésében került sor Zánkán 2014. június 2. és 7. között a „Vadon termő növények felhasználása a mindennapokban” címmel meghirdetett kurzusra, amelynek előadója Takács Ferenc, vagy ahogyan a környéken ismerik, „Feri bácsi” volt.

Bővebben...

IMG 3376 kicsi2014. június 15. és 20. között három hazánkfia egyikeként vehettem részt a nemzetközi -, magyar, szlovén, lengyel, román és skót szereplőket felvonultató - "Learning for Landscapes" elnevezésű, egymás természeti környezetét megismerő és értékelő programsorozat keretében a Skócia északkeleti felében megrendezett képzésen.

Bővebben...

Kis tavibékaEgyesületünk június 6-8. között tartotta meg a XII. Magyar Biodiverzitás Napot a Veszprém megyei Hegymagas határában elterülő Kongó-réten.  Rendhagyó módon most a legifjabb résztvevő, a 14 éves Takács Péter beszámolóját olvashatjuk a rendezvényről.

Bővebben...

kajak indulás

Valahogy nem áll rá a szám, hogy munkának nevezzem, ha „vizes emberként”, ráadásul egy bővizű patakon, kajakkal kell vizsgálatot végezni… mert ez annál több: élmény, megspékelve azzal, hogy igen, valóban, a szervezők és a szakértő háttérbázis által összeállított szempontrendszer alapján vizsgáltuk a vízfolyás és környezete természetességét.

Bővebben...

 5206469 kicsi

Egyesületünk Learning from landscape című uniós támogatású programjának negyedik gazdája volt Lengyelország. Május 17 és 20 között, a négynapos rendezvényen egy Poznańhoz közeli tájat vettük górcső alá.

Bővebben...

pókbangó

Egyesületünk április hónapban több kiszállást tett Ágasegyházán a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága megbízásából végzett felmérő munka keretében.

Farkas Sándor botanikus két védett és egy fokozottan védett növénnyel gazdagította a terület eddig ismert fajlistáját.

Bővebben...

borokas

Egyesületünk a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága megbízásából 2014-ben átfogó élőhely-térképezést, botanikai és zoológiai adatgyűjtést végez az Ágasegyházi-(Orgoványi) réteken. A mintegy 40 km2-nyi terület bejárását március 12-én kezdtük el.

Bővebben...


magyar tarsza KZEgyesületünk legutóbbi Biodiverzitás Napját a baranya megyei Cserkúton rendezte meg. Hosszú ideig tartó munka után most készült el az ott gyűjtött élőlények listája, ami közel 2225 fajt tartalmaz, s ezzel második helyre került a hazai biodiverzitás napok sorában.

 Foto: Bauer Róbert

Bővebben...

álskorpió kicsi

Mátyásföldön zajló kertfelmérő programunk újabb állomásaként Novák János végzett talajzoológia felmérést szeptember első hetében. Egy kevésbé ismert ízeltlábú csoport, az álskorpiók egyik ritka képviselőjét találta meg.

Bővebben...

IMG 0700 kicsi2013. szeptember 12. és 18. között a Grundtvig Tanulási Program „Learning for Landscapes” elnevezésű akciósorozata szlovéniai állomásához érkezett.

Bővebben...

DSC 8981 Gyöngybagolyvédelmi kicsi

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány a Leonardo Mobilitás program keretében 7 angol önkéntest és Mike Cooke botanikust fogadta Magyarországon, hogy az itthoni természetvédelembe betekintést nyerjenek és segítsék az alapítvány munkáját.

Bővebben...

Metcalfa pruinosa Amerikából jöttünk, mesterségünk címere: N.N.SZ. (Növények Nedveit Szívogatjuk)”

Bővebben...

636 kicsiA Grundtvig Tanulási Program következő állomása 2013. július 4-7. között Szatmárnémeti volt. A rendezvényről Jászberényi Csilla és Papp Viktor beszámolója olvasható.

Bővebben...

Primula vulgarisSzáz körüli a növényfajok száma mátyásföldi kertekben. Egy trópusi esőerdő egy négyzetkilométernyi területén 2000-3000, egy hazai erdőben, például egy cseres-tölgyesben 30-80 növényfaj fordul elő. Hány növényfaj lehet egy kiskertben?

Erre a kérdésre kereste a választ Kecskés Ferenc és Penksza Károly botanikus, a Táncsics és a Prodám utcában található két kert felmérése során.

Bővebben...

Kybos sp kicsi„Nagyvilág a kiskertben” programunkról eddig kevés hírrel szolgáltunk, holott már javában folyik a Táncsics és a Prodám utcában található két kert felmérése. Legutoljára Orosz András kabóca-specialista tett látogatást bennük és különös állatra akadt. Rövid beszámolóját itt olvashatják.

Bővebben...

hagya

Rekordot döntött a hangyafajok száma a cserkúti biodiverzitás napokon.

Lőrinczi Gábor (Szeged) rövid beszámolója.

 

Bővebben...

group photo kicsiMájus 15-20. között megtartottuk első terepi gyakorlatunkat a Grundtvig Tanulási Kapcsolatok programban. Az uniós finanszírozású Learning from Landscapes (Tanuljunk a tájból) című projektben 5 ország 16 felnőtt tanulója, munkatársa vett részt.

Bővebben...

áttekintő térkép CserkútKutatócsapatunk dr. Csabai Zoltán (PTE) meghívására idén a Baranya megyei Cserkúton gyűlt össze, hogy felmérje a Pécs központjától csupán 10 km távolságban fekvő, igen változatos élőhelyekkel rendelkező területet.

Bővebben...

Botkert ünnep programok
Együttműködés a Soroksári Botanikus Kert fennállásának 50. évfordulója alkalmából.
 
 
 
 
 

Bővebben...