EU_logo
 
 
fm logo
 
 
Hajós címer
 
 
Kapos Ternero logo
 
 
KOMETA logo
 
 
FINO FOOD kft
 
 
edf demasz kicsi1
 
 
XVI kerulet logo
 
 
logo
 
 
cimer cserkut
 
 
wildhorse energy
 
 
Drava kavics es beton
 
 
zoldszigetlogo
 
Klimakorlogo 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

mallorcan-midwife-jaime-bosch-2000x1125A kétéltűeket fertőző rajzóspórás gomba, a Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) által okozott, fertőző és sokszor halálos betegség, a kitridiomikózis több mint 700 kétéltűfaj állományait érintette súlyosan világszerte.

Bővebben...

IMG 0429 copy kicsiAz aldabrai sávos csigát tízévnyi szünet után újra megtalálták az Seychelle-szigetekhez tartozó Aldabra atollon. A felfedezés jól bizonyítja a helyi közösségek által, sokszor civil kezdeményezésre született expedíciók jelentőségét.

Bővebben...

Image 2Páll-Gergely Barna malakológus, vagyis a puhatestűek kutatója a Társaságunk által szervezett korábbi biodiverzitás-napok résztvevője volt, azonban néhány éve egy japán egyetemen dolgozik, eleinte doktoranduszként, majd a fokozat megszerzése után posztdoktori ösztöndíjasként. A macutomói Sinsu Egyetem kutatója egy amatőr malakológustól, Hunyadi Andrástól kapott néhány apró csigahéjat, amelyekre Hunyadi a dél-kínai Kuanghszi tartományban gyűjtött talajminták átszitálása során bukkant. Az apró csigák összesen hét fajba tartoztak, melyek mind újnak bizonyultak a tudomány számára. Az eredményeket idén szeptember 28-án publikálták a kutatók a ZooKeys nevű folyóiratban.

Bővebben...

blue jay

Biodiverzitás napokat sokfelé szerveztek már a világban – ezek általában egy behatárolt terület rövid idő alatt történő, minél teljesebb körű felmérését jelentik, ahogy a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság által szervezett események is.

Bővebben...

Enyalioides heterolepisÚj fajok leírása még ma is mindennapos esemény, köszönhetően a világszerte dolgozó mind több taxonómusnak, és a leíratlan fajok nehezen felbecsülhető, óriási számának. Azonban a mai fajleírások többsége apró, rejtetten élő, vagy főképpen molekuláris bélyegek alapján elkülöníthető fajokról szól. Ehhez képest Dél-Amerika egyik leglátványosabb gyíknemének fajszáma kevesebb mint 10 év alatt több mint a duplájára, 7-ről 15-re nőtt.

Bővebben...

scottish urban woodland 1 kicsiAz élőhelyek feldarabolásának következményeit régóta ismerjük, de számszerűsített adatok ritkán látnak napvilágot. Skót kutatók most újabb bizonyítékot mutatnak be a biológiai sokféleség csökkenésére a városok terjeszkedése miatt.

Bővebben...

jegmadar 1Amióta létezik a többé-kevésbé változatlanul ma is érvényben lévő, leíró linnéi rendszertan, a taxonómusok újabb múzeumi példányok begyűjtése révén próbálják gyarapítani ismereteinket a minket körülvevő biodiverzitásról, alapot teremteni a későbbi kutatásokhoz, akár új fajok leírásához. Ez a gyűjtési gyakorlat az utóbbi napokban két eset kapcsán is heves vitákat gerjesztett a tudományos és a szélesebb nyilvánosságban.

Bővebben...

DSCN4817 kicsiMég a zoológusok körében is kevesen mondhatják magukat olyan szerencsésnek, hogy a bizarr megjelenésű és rejtett életmódú ingolákat élőben figyelhessék meg, ezért fontos eredmények tartjuk, hogy néhány példányuk listára kerülhetett a júniusban lezajlott derenki Biodiverzitás Napok alatt.

Bővebben...

kikerics kicsiÚj, hosszú távra tervezett felmérésünk az Ipoly-völgyében, a már szlovákiai oldalon található Somos-hegyet és az Ipoly árteret célozza meg. Az MBKT és az ipolysági Ipoly Unió évek óta tartó együttműködése reményeink szerint ismét gyümölcsöző lesz.

Bővebben...

Keselyű borítóNem puszta frázis, hogy hiánypótló mű bukkant fel a hazai szakirodalomban. A Keselyűk Magyarországon című könyv 2015-ben jelent meg a Fővárosi Állat- és Növénykert gondozásában.

Bővebben...

unka kicsi kicsiEgyesületünk tavaly indított felmérése, az unkahibridizációs-zónák feltárása idén is folytatódott. Szlovákiai kiszállásunkat gyanús tüsszentések, kulturális programok, finom kolbászok, csodás tájak, és bíztató eredmények kísérték. Személyes beszámoló a terepmunka egyik részvevőjétől.

Bővebben...

sargahasu unka kicsiSikerrel zárult a 2015. év második Biodiverzitás Napok rendezvénye. Az Aggteleki-karszton, határon átnyúló területen tartott gyűjtésen mintegy 50 fő vett részt. Az előzetes vélemények szerint egyes csoportokból pazar fajlistára lehet számítani. A derenki biodiverzitás napokon jelentős szerepet játszott a négyfős herpetológus csapat munkája. Eredményeikről Péntek Attila László számol be.

Bővebben...

denevér derenk kicsi

Nagyon szerencsésnek és megtisztelve éreztem magam, amikor Dr. Kovács Tibortól meghívást kaptam a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság éves szakmai felmérésének fotókkal való dokumentálására.

Bővebben...

deseda6 kicsiA Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság, a Kaposvári Egyetem és a Rippl-Rónai Múzeum közös szervezésében került megrendezésre 2015. májusának utolsó hétvégéjén a XIII. Magyar Biodiverzitás Nap, melynek helyszínéül a Kaposvár melletti Deseda-tó környékét választották.

Bővebben...

Szitakotozes Tolnaban felhivasTársaságunk közreműködésével fotózással egybekötött szitakötő-kutatás lesz Tolna megyében.

Bővebben...

Pillich

Egyesületünk 2015. februárban sikeresen zárta az egy évig tartó simontornyai Pillich programját. A neves amatőr entomológus munkásságáról egy tanulmánykötettel emlékeztünk meg. 

Bővebben...

A csoport munka közben kicsi2014. szeptember 25-26.-án Kecskés tanár úr és biológiát kedvelő diákjai Budáról ellátogattak a Felvidékre, hogy velünk, ipolysági diákokkal és vezetőnkkel, Nyustin Ágnes tanárnővel élményekben gazdag két napot töltsenek el. Hogy mi is volt bennünk a közös? Az élővilág iránti érdeklődés.

Bővebben...

iskola1 kicsiA Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság 2014-ben Zöld Forrás pályázatot nyert el, melynek keretében iskolásoknak szervez programokat a biológiai sokféleség fogalmának megismertetésére.

Bővebben...

18A Grundtvig Tanulási kapcsolatok programunk lengyelországi állomásának utolsó napján (május 20) különleges élményben volt részünk: látogatást tettünk az Ogrody Wodne /Water Gardens, azaz Vízinövény Kertészetben (http://ogrodywodne.pl/rosliny_wodne/). A Gorzycki-tó partján, Gorzycko Stare nevű kis településen fekvő intézmény hihetetlen kínálatot nyújt – mind esztétikai, mind szakmai értelemben.

Bővebben...

gluefungus4 kicsi

A Grundtvig pályázatnak és a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaságnak köszönhetően volt szerencsém Magyari Mátéval és Tamás Ádámmal együtt részt venni a skóciai tanulmányúton, amelynek keretén belül megtekintettük az Európában egyedülállónak számító atlantikus mogyoró-erdőt („Atlantic hazelwood”).

Bővebben...